Víte, proč je problém, když vlastní půdu zejména velcí vlastníci?

Ekologie, udržitelnost, ale i dotace na podnikání v zemědělství jsou u nás často skloňovaná témata. S tím vším pak souvisí obrovská koncentrace půdy v rukách menšího počtu velkých vlastníků a většina zemědělců hospodařících na pronajaté půdě. Zjistěte, jak to a proč může pomoci i investice do zemědělské půdy. Proč by neměli většinu zemědělské půdy vlastnit velcí vlastníci?

Většina půdy se u nás koncentruje v rukách velkých podniků

Podle několik let starého zjištění u nás dvě třetiny agropodniků obdělává více než 500 hektarů každý, kdežto ve zbytku Evropské unie dvě třetiny vlastníků obdělává v průměru méně než 5 hektarů půdy. V Čechách tedy nestandardně převládají velké podniky nad malými, přičemž slučování malých zemědělských podniků do velkých skupin stále pokračuje.

Jak jsme již psali ve článku o investicích do zemědělské půdy B. Gatese a Jeffa Bezose, v roce 2021 vznikl například jeden z největších vlastníků zemědělských a lesních pozemků v Čechách společnosti Forestlaan s 11 600 ha pozemků, Agrofert tu vlastní 22 400 ha pozemků, realitní magnát Radovan Vít 17 000 ha a vloni vstoupil na trh i fond J&T Arch Investments, jemuž se do vlastnictví dostalo 32 000 ha pozemků. Velká část půdy je tedy v rukách nezemědělských firem. To má hned několik nepříznivých důsledků. Jaké jsou?

Většina zemědělců obdělává cizí půdu

Kumulace půdy v rukách menšího počtu podniků, často právě nezemědělské povahy, má ten důsledek, že si zemědělci často na hospodaření musí půdu pronajímat a nemají šanci si ji koupit. To dokazuje i jeden z průzkumů z roku 2020, podle kterého byl podíl pronajímaných zemědělských pozemků v Česku 73,4 %. Ač tento podíl mírně klesá, stále patříme k zemím v EU, kde téměř největší procento zemědělců obhospodařuje cizí půdu. Což sebou přináší několik problémů.

Jak ovlivňuje zemědělskou půdu pronajímání?

Když žijete v pronájmu, o byt se zpravidla nestaráte tak, jako o vlastní. Stejný princip bohužel platí i u zemědělské půdy. Jenže tam jsou důsledky pronájmu a špatného hospodaření zásadnější. Kvalita půdy totiž spoluurčuje zdraví krajiny a odolnost vůči povodním nebo naopak suchu.

Starost o půdu je tedy nedílnou součástí starosti o ekologii a udržitelnost. Pokud je ale většina půdy pronajatá a pronájmy (pachty) trvají obvykle 5-10 let, logicky vám do její údržby nájemník investovat nebude. Spíše se bude snažit z pronájmu vytěžit maximum, klidně i taktikou „po mně potopa". Jenže to je ke škodě přírody, majitelů i Čech.

Ostatně jsou případy, kdy nájemce půdu úplně zničil. Z úrodné černozemě, která skvěle zadržuje vodu, zbyly po třiceti letech nevhodného užívání písky, protože zemědělec vyčerpal svoje hektary monokulturou, používal těžkou techniku apod. To ale není jediný důsledek kumulace půdy a rozšířeného pronajímání.

Akumulace půdy umožňuje lobbing

Kumulace půdy v rukách často i nezemědělských firem, obchodníků, bank a fondů, přináší i další problém. V případě, že by těmto velkým vlastníkům nevyhovovalo něco, co by si chtěla vláda prosadit, ať už jde o změnu dotační politiky, nebo čehokoliv dalšího, mohly by začít klást na vládu požadavky.

Agrární analytik Petr Havel to shrnuje slovy: „Reálně ... hrozí, že by se na českých polích mohlo v případě nenadálých výkyvů cen agrární produkce přestat hospodařit. Pokračující koncentraci zemědělské půdy považuji nejen za riziko pro zemědělce, ale i riziko bezpečnostní. Má to potenciál až k vydírání vlády." S takovým chováním mají již zkušenost ve Spojených státech. Tam k velkým vlastníkům půdy patří banky, které za své zájmy bojují a dokáží ovlivnit třeba i směřování federálních dotací.

Ekologie, udržitelnost i dotační politika je i ve vašich rukách

Jeden ze způsobů, jak tento neudržitelný trend zvrátit, je návrat půdy k malým vlastníkům. To lze udělat třeba i osobní investicí do zemědělské půdy a správnou péčí. Že se pak už jen investice do zemědělské půdy vyplatí, dokazujeme již ve článku Proč je výhodné investovat do zemědělské půdy v ČR nebo 8 výhod investice do pole v roce 2024. Její hodnota totiž například nepřetržitě roste již od revoluce a jen za poslední tři roky vzrostla o 35,6 %. Její hodnota pak bude o to větší, oč lépe se o ni budete starat a budete dbát na vhodné zacházení. Chcete to zkusit?

vývoj tržních cen zemědělské půdy

My v Investuj do pole vám můžeme nabídnout takřka 700 zemědělských pozemků, s jejichž výběrem vám rádi pomůžeme a vše k prodeji za vás zdarma a rychle připravíme. Na vás bude jen podpis. Výhoda těchto pozemků je také to, že většinu z nich vlastníme, neplatíte tedy nic za prodej třetí straně. Půjdete do toho?

Chcete vědět více o nákupu vlastního zemědělského pozemku? Ozvěte se.