Čeká nás pokles, nebo dokonce pád amerických akcií?

Americký akciový trh je na vrcholu a v růstu trhá jeden rekord za druhým. Čím dál častěji se ale ozývají hlasy, které mluví o bublině. Můžete tedy očekávat pokles, nebo dokonce pád akcií? Pojďte zjistit, proč někteří odborníci mluví až o 86% propadu a zda se ještě vyplatí investice do akcií.

Poklesne, nebo dokonce padne hodnota akcií?

Růst na americkém akciovém trhu je rekordní

Jsme svědky rekordního růstu akcií na amerických trzích. Dokládají to například americké indexy S&P 500 a Nasdaq 100. Index S&P 500 totiž odráží průměrný růst 500 nejúspěšnějších amerických firem, Nasdaq 100 zas růst 100 nejúspěšnějších firem z americké burzy Nasdaq -- zejména technologické a IT společnosti.

Jaký je vývoj indexu s&p500? Zdroj: Google.com

Tyto indexy tedy přináší představu o vývoji amerického akciového trhu, přičemž Index S&P 500 uzavřel poprvé 3. 7. 2024 nad rekordní hodnotou 5 500 a index Nasdaq 100 nad rekordní hodnotou 20 000. Je to ale důvod k oslavě a očekávání dalšího růstu, nebo spíše k obavě? To záleží...

Jaký je vývoj indexu Nasdaq 100? Zdroj: Google.com

Americká centrální banka nejspíš do konce roku nesníží úrokové sazby

Před nedávnem měl Federální rezervní systém čtvrté zasedání v tomto roce a zveřejnil i výhled pro vývoj úrokových sazeb. Podle něj lze očekávat, že americká centrální banka sníží vysoké úrokové sazby pouze jednou, a to ještě až na konci tohoto roku. Proč je to pro finanční trhy špatná zpráva?

Centrální banka chrání vhodným zvyšováním úrokové sazby ekonomiku před inflací a snižováním před recesí a krizí. Pokud pak nedokáže odhadnout správný okamžik, což se stává často, nastane inflace nebo právě ekonomická recese nebo krize, tedy i pokles akciových trhů. Ostatně historická data to dosvědčují. Z toho pak plyne, že bez snížení úrokových sazeb bude americká ekonomika pod tlakem až do konce roku, což může vyvolat nakonec i recesi, krizi a pokles na akciových trzích.

Propad amerického akciového trhu až o 86 %

Recesi předpovídá také hlavní globální stratég společnosti BCA Research Peter Berezin. Podle něj do ní americká ekonomika sklouzne pravděpodobně ještě letos nebo na začátku roku 2025. Svou prognózu opírá o možné zhoršení na trhu práce.

Pokud je totiž na trhu práce menší poptávka, je tu i nižší počet volných pracovních míst a také menší růst platů, což se odráží na nižších spotřebitelských výdajích. To pak vede k nižšímu hospodářskému růstu. Pokud by se pak jeho obavy naplnily, znamenalo by to propad indexu S&P 500 až o 30 %.

Ještě pesimističtější je známý ekonom Harry Dent, autor finančních bestsellerů, který proslul zejména přesnými ekonomickými prognózami. Předpověděl například prasknutí japonské bubliny cen aktiv v roce 1989 i prasknutí dotcom bubliny v roce 2000. Ten nyní předpovídá krach větší než během finanční krize v letech 2007-2008.

Podle Denta je totiž současná americká ekonomika uměle udržována bezprecedentní mírou vládních stimulů, ale tyto stimuly pouze oddalují nevyhnutelný krach. Je to, jako když léčíte kocovinu dalším pitím alkoholu. Tento krách by pak v případech indexu S&P 500 mohl znamenat propad až o 86 % a u indexu Nasdaq 100 propad až o 92 %.

Hrozí i propad amerického nemovitostního trhu

Harry Dent se krom akciového trhu zaměřil i nemovitostní. Také ten je dle něj před zhroucením. Domnívá se, že americké domy brzy spadnou na polovinu své ceny, některé dokonce ještě níže. Předpokládá, že domy a byty poklesnou na úroveň z roku 2012.

Ačkoliv se všechny tyto prognózy mohou zdát radikální a nemusí k jejich vyplnění nakonec vůbec dojít, rozhodně byste měli být obezřetní, nevsázet všechny peníze na jednu kartu a nemít kapitál jen v amerických akcií (více třeba také v článku Základy investování pro začátečníky nebo 9 nejčastějších investičních chyb). Kam jinam ale kapitál vložit?

Jak investovat s možností pádu akciového i nemovitostního trhu?

Hrozba tu je a je pravděpodobné, že tento pád by ovlivnil i další světové ekonomiky. Jak se v takové situaci chránit? O možnostech investování píšeme dlouhodobě (Kam investovat v roce 2024, Vyplatí se investovat do zlata, Vyplatí se investice do bitcoinu apod.). Za nás je tu zajímavá zejména investice do zemědělské půdy. Má totiž hned několik výhod.

Výhody investice do zemědělské půdy:

Cena neklesá ani v krizích -- zatímco byty a domy v ČR klesly během ekonomické krize mezi roky 2008-2012 v průměru o 9,1 %, za tu stejnou dobu cena zemědělské půdy vzrostla v průměru o 54,38 % (složené úročení).

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: Farmy.cz

Cena roste od revoluce -- cena zemědělské půdy roste bez kolísání od revoluce.

Nabízí zajímavý výnos -- za poslední tři roky její cena vzrostla v průměru o 35,6 % (složené úročení).

Stává se vzácnější -- denně je zastavěna zemědělská půda o velikosti 5 ha. Zemědělské půdy proto ubývá, stává se vzácnější, dražší a její cena, na rozdíl od bytů nebo domů, kterých může být víc, neklesne.

Je přístupnější -- na rozdíl od bytů nebo domů do ní můžete investovat již od desítek tisíc Kč. Je tedy přístupná i pro drobné investory.

Nevyžaduje žádné další investice -- na rozdíl od bytů nebo domů nechátrá, nestárne a nevyžaduje údržbu ani opravy.

Můžete ji pronajmout -- stejně jako byty nebo domy můžete zemědělskou půdu pronajmout a často ji již kupujete i s nájemníky, kteří vám budou odvádět nájem.

Více jsme o jejích výhodách psali již ve článku 8 výhod investice do zemědělské půdy.

Nepodceňte správný výběr zemědělské půdy

Jako je při koupi akcií zásadní výběr vhodné akcie, je i zde zásadní výběr vhodného pozemku. Pokud totiž koupíte nekvalitní předražený pozemek s nevýhodnou dlouhodobou pachtovní smlouvou, pravděpodobně se vám investice vrátí až za dlouho. Důležité je tedy se v pozemcích vyznat nebo se alespoň poradit s odborníky.

Trefa do černého je investice do zemědělské půdy

Od toho je tu třeba i portál Investuj do pole. Dokážeme vám poradit s výběrem pozemku, odhadnout cenu pozemku, navrhnout vhodnou investiční strategii s ohledem na vaše investiční cíle i nabídnout takřka 700 našich zemědělských pozemků.

Tyto pozemky mají pak tu výhodu, že jsou všechny v našem vlastnictví, neplatíte nic za zprostředkování, jsou prověřené a při jejich nákupu za vás uděláme i všechnu administrativu zdarma. Na výběru, vyjednávání a administrativně tak můžete zejména při koupi více pozemků ušetřit až týdny času.

Máte jakýkoliv dotaz k investování, nebo byste rádi investovali do zemědělské půdy? Ozvěte se.