Víte, jak si vytvořit pasivní příjem v roce 2024?

Kdo by si nepřál získávat peníze bez práce. A přesně to znamená pasivní příjem. Dává jistotu, stabilitu, finanční nezávislost i volnost. Jenže obvykle k němu potřebujete milióny na účtu. Naštěstí si ho můžete zajistit i bez nich, třeba jen s tisícovkou měsíčně nebo s jednorázovou investicí ve výši desítek tisíc. Zjistěte, jak získat pasivní příjem.

Víte, jak si vytvořit pasivní příjem?

Co je to pasivní příjem?

Pasivní příjem je takový příjem, který dostáváte bez toho, abyste na něj museli pracovat. Může jít třeba o peníze ze spoření, kde vám banka každý měsíc připočte pár stovek nebo tisíců, může jít o nájem z pronajímaného bytu, výnosy z dluhopisů či pravidelné dividendy. Jde jednoduše o něco, do čeho jste investovali čas nebo peníze, a to za vás teď vydělává.

Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním příjmem?

Rozdíl mezi aktivním a pasivním příjmem je zejména v tom, že když v prvním případě nebude pracovat, nic nezískáte. U pasivního příjmu ale získáváte peníze i tehdy, když nic neděláte. Často stačí jen udělat správný počáteční krok, třeba právě koupit nemovitost a pronajímat ji, popř. koupit akcie a získávat dividendy za jejich vlastnění. Možností je mnoho.

Jaké jsou výhody pasivního příjmu oproti aktivnímu?

Váš čas není nafukovací. Denně zvládnete pracovat jen určitý počet hodin, proto nejde aktivní příjem zvyšovat donekonečna. Naopak jsou vaše možnosti spíše velmi omezené. Jinak to je u pasivního příjmu. Pokud ho vytváříte při práci, může neustále růst. Pasivní příjem od vás totiž nic zásadního nevyžaduje, není limitovaný vaším časem. V některých případech vám tak může zajistit i rentu, z které lze bez problémů vyžít.

Proč chtít pasivní příjem?

Příjem, který nevyžaduje vaši aktivitu, aby vám každý měsíc přišel na účet, dokáže přinést větší volnost, flexibilitu, životní jistotu, svobodu, a v některých případech dokonce finanční nezávislost. Dovolí vám užívat si, plnit si své sny, odpočívat a lépe čelit nečekaným problémům a výpadkům platu. Jak ale vytvořit nebo získat takový pasivní příjem, zejména když nemáte milióny na kontě?

Jak si zajistit pasivní příjem?

Je mnoho způsobů, jak získat peníze na pasivní příjem. Jaké jsou?

  • Budujte produktové portfolio -- vytvořte si produkty, které vám umožní pasivní příjem.

  • Sdílejte majetek -- využijte vlastněný majetek k pronájmu a získání pasivního příjmu.

  • Investujte -- snažte se investováním rychle rozmnožit peníze, které již máte.

Pojďme si každou z těchto možností přiblížit.

1. Získejte pasivní příjem budování produktového portfolia

Tento přístup k pasivnímu příjmu vyžaduje čas i úsilí na vybudování produktového portfolia a nese s sebou často i riziko, že o výsledný „produkt" nebude zájem. Oč jde?

  • Vytvořte digitální produkty -- vytvořit můžete cokoliv od elektronických knih, webinářů až po mobilní aplikace. Zásadní je, že jakmile tento produkt vytvoříte, již ho znovu vytvářet nemusíte, přesto ho můžete znovu a znovu prodávat. Distribuovat ho můžete třeba skrze specializované weby, e-shopy nebo přes vlastní web.

  • Prodávejte hudbu, videa nebo fotografie -- další možnost je vytvářet fotky, hudbu nebo videa a dát je na weby, které umožňují jejich prodej. Ostatní pak budou platit za práva k jejich použití. Sem patří weby jako AudioJungle nebo Shutterstock.

  • Provozujete affiliate prodej -- získávejte provizi pokaždé, když někdo udělá nákup po kliknutí na odkaz z vašeho webu nebo použije kód, který jste někde zveřejnili. Takto lze propagovat takřka jakýkoliv produkt. Můžete tedy na blogu, v podcastu nebo na Youtube hodnotit vše od holicích strojků po bagry. Affiliate marketing je ale velmi konkurenční a vyžaduje kvalitní a častý obsah.

Jenže co dělat, když nemáte čas a schopnosti k tvorbě produktů nebo k jejich propagaci?

Získejte pasivní příjem pronájmem

2. Získejte pasivní příjem sdílením majetku

Další možností je sdílet již vlastněný majetek. Příklad toho může být pronájem nemovitosti, auta, nebo třeba pozemku. Oč jde?

  • Pronajímejte pozemky -- pokud máte k dispozici třeba les, zemědělskou půdu nebo louku, můžete je pronajmout někomu dalšímu.

  • Pronajímejte dům nebo byt -- ideální k získání pasivního příjmu je pronajmout byt, dům nebo třeba jen pokoj. Použít k tomu můžete třeba Airbnb.

  • Pronajímejte dopravní prostředky -- pokud nepotřebujete auto, začněte ho pronajímat ostatním lidem.

  • Udělejte ze svého majetku reklamní plochu -- pasivní příjem si můžete zajistit také tím, že si na svůj pozemek, dům nebo auto dáte něčí reklamu.

Co dělat, když žádný majetek nemáte a nemáte k jeho nákupu ani peníze?

3. Získejte pasivní příjem investováním

Díky investování můžete relativně efektivně zhodnocovat své úspory a často lze začít již od pár stovek. Právě tomu se již dlouhodobě věnujeme v mnoha článcích. Oč jde?

  • Investujte do zlata, akcií, dluhopisů nebo třeba podílových fondů -- cestou k pasivnímu příjmu je investice do zlata, akcií, dluhopisů nebo třeba podílových fondů. Skrze tyto investice můžete rozmnožit majetek natolik, že vám později začne generovat pravidelný a zajímavý pasivní příjem. Například průměrný výnos zlata je 5,27 % ročně a průměrný výnos investice do S&P500 je 10,5 %. Více jsme o tom psali v článku Kam investovat v roce 2024.

  • Vložte peníze do peer-to-peer půjčky -- skrze platformy, jako jsou Zonky nebo Mintos, můžete někomu půjčit peníze a ten vám půjčené peníze splácí v pravidelných splátkách i s úroky. Jenže problém je tu riziko nesplacení. Dlužník na to jednoduše nemusí mít a vy o peníze přijdete. Proto je důležité rozložit peníze do více půjček.

  • Kupujte nemovitost -- nákup domu, bytu nebo pozemku a jejich pronájem je jeden z nejbezpečnějších způsobů, jak získat pasivní příjem. Bohužel koupě bytu nebo domu vyžaduje obrovskou počáteční investici, což není pro každého. Navíc dům nebo byt vyžadují údržbu, opravy, shánění podnájemníků i jednání s nimi. To není pro každého. Alternativou mohou být třeba investice do nemovitostních fondů nebo investice do nemovitostí skrze platformy jako Investown a Ronda Invest. Rozhodně zajímavá, bezstarostnější a přístupná investice je i investice do mnohem levnější zemědělské půdy.

Získejte pasivní příjem investicí do zemědělské půdy

Pro nás jedna z nejzajímavějších cest, jak si zajistit pasivní příjem, je již zmíněná investice do pozemků. Má totiž hned několik výhod. Je stejně bezpečná a velmi podobně výnosná (35,6 % za poslední tři roky -- složené úročení) jako investice do bytů a domů. Jenže na rozdíl od nich je mnohem levnější, a tudíž přístupná každému. Pozemky pak také můžete pronajímat, tedy ihned získáte pasivní příjem.

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: Farmy.cz

O pozemky se dále nemusíte starat, nemusíte do nich investovat a opravovat je. Pozemky se nadto stávají rok od roku vzácnější jen tím, že jich zástavbou ubývá. Proto jde o velmi bezpečnou a výhodnou investici. Více jsme o tom psali již ve článku 8 výhod investice do zemědělské půdy.

Jenže i tato investice má jeden háček. Musíte být schopni udělat vhodný výběr zemědělské půdy. Bez toho může být již od počátku vaše investice odsouzená k nízkému výnosu. U nekvalitního pozemku si jednoduše budete muset na výnos počkat. Proto jsme založili portál Investuj do pole. Zde vám dokážeme poradit s investicí a nabídnout takřka 700 našich zemědělských pozemků.

Díky spolupráci s námi tedy nekoupíte špatný pozemek, vše bude prověřené a rádi za vás vyřešíme i veškerou administrativu zdarma. Investování nebylo nikdy snazší.

Chcete poradit nebo spolu s námi investovat do zemědělské půdy? Ozvěte se.