Je opravdu investice do zlata tak výhodná a jak na ni?

Investice do zlata patří obecně mezi jednu z nejoblíbenějších investic. Náleží zlatu tato oblíbenost po právu, nebo je to trochu jinak a vyplatí se investovat i někam jinam? Zjistěte vše důležité o této investici i jak na ni.

Investice do zlata a jak na ni

Opravdu zlato drží svou hodnotu navzdory inflaci?

Zlato je považováno za nejlepší ochranu před inflací. Menší i větší investoři do něj zejména v krizích dávají své finance, aby uchovali jejich hodnotu a získali třeba i zajímavý výnos. Jak tomu je ale ve skutečnosti?

Růst inflace v letech 1990-2023

Zdroj: kurzy.cz

Podle článku na Seznam Zprávy je průměrná roční inflace v ČR od roku 1991 5,2 %. Naproti tomu průměrný roční růst zlata, sledováno od 1978 je 5,27 %. Dvě věci jsou tedy jasné, zlato opravdu dokáže držet hodnotu financí navzdory inflaci, ale zajímavý výnos obvykle nepřináší. Více jsme se tomuto tématu již věnovali ve článku Jak se bránit před inflací.

Vývoj ceny zlata 1978-2023

Zdroj: curvo.eu

Jaká je záruka, že cena zlata stále poroste?

Zlato je stále zásadní materiál ve šperkařství, průmyslu i stomatologii a jeho spotřeba den ode dne roste. Podle investiční společnosti Amundi má jeho používání jen do roku 2030 vzrůst o 250 %. Například v jednom mobilu se nachází přibližně 25 miligramů zlata a vyrábí se jich čím dál více. Jenže zlato se používá také ve veškeré elektronice. Není tedy pochybnost o tom, že si zlato svou hodnotu nejen udrží, ale ta i nadále bude růst.

Jak můžete začít s investováním do zlata?

Nejčastěji můžete do zlata investovat nákupem investičního zlata v podobě zlatých slitků, cihliček nebo mincí. Mince navíc mohou mít i nějakou sběratelskou hodnotu. Ale nebývá to pravidlem.

Velkou výhodou investičního zlata je to, že při nákupu a prodeji se jeho cena příliš neliší od burzovní ceny zlata. Prodej a nákup jsou proto zpravidla rychlé a snadné. Navíc k nim nepotřebujete žádné speciální znalosti a jsou osvobozené ze zákona od DPH.

Jinak je tomu při koupit zlatých medailí a sběratelských mincí, které nejsou osvobozeny od DPH a jejich cena je výrazněji závislá na jejich sběratelské hodnotě. To dále komplikuje i prodej, kdy musíte určit jejich momentální cenu a najít vhodného kupce. Pro jejich výhodný nákup i prodej tedy potřebujete hlubší znalosti o sběratelských předmětech a více času. Proto investici do nich rozhodně nedoporučujeme.

Jaké investiční cihličky, slitky a mince nakupovat?

Rozhodně doporučujeme nakupovat pouze cihličky a slitky z velkých sléváren a u mincí nakupujte pouze ty nejznámější v regionu, ve kterém se pohybujete. Mezi ty patří například rakouský Wiener Philharmoniker, americký American Eagle, čínská Panda nebo třeba kanadský Maple Leaf.

Rozhodně pak nakupujte spíše větší než menší množství zlata. Rozdíl mezi nákupní cenou 1 gramu zlata (cca 2000 Kč za gram) a 10 g zlata (cca 1 780 Kč za gram) je totiž markantní.

Jaké jsou výhody a nevýhody investice do zlata?

Tento oblíbený investiční artikl má mnoho výhod i nevýhod. Jaké jsou?

Výhody investice do zlata:

  • Bezpečná investice

  • Drží hodnotu vložených financí

  • Investice do něj začíná od pár korun

  • Nemusíte mít žádné hlubší znalosti

  • Investiční zlato je osvobozeno od DPH

  • Nákup i prodej investičního zlata jsou snadné a rychlé

Nevýhody investice do zlata:

  • Výnos této investice není příliš vysoký

  • Jde o dlouhodobou investici (minimálně 5 let)

  • Potřebujete často nákladný trezor pro uskladnění

Kolik peněz byste měli maximálně investovat do zlata?

Většina investičních poradců doporučuje investovat maximálně 5-10 % vašich financí. Zlato je bráno spíše za konzervativní investici, která udrží hodnotu vašich financí, ale jsou tu i mnohem zajímavější investice. Více jsme třeba o nich psali již ve článku Do čeho investovat v roce 2024.

Jsou jiné možnosti, jak investovat do zlata?

Právě chybějící drahý trezor a nebezpečí krádeže spojené s uchováváním zlata doma může mnohé z vás od investice do zlata odradit. Jsou naštěstí i jiné formy investice. Můžete například investovat do akcií a fondů firem spojených s těžbou zlata. Existují také ETF navázané na burzovní hodnotu zlata. Ve všech těchto případech tedy nebudete mít doma zlato, můžete také začít i s menší částkou, ale výsledný výnos bude navázaný na růst ceny zlata.

Nevsázejte nikdy vše na jednoho koně

Zlato nabízí pouze mírný růst, a proto je dobré všechny peníze nevložit jen do něj. Vyplatí se investovat i jinam, protože naleznete často i stejně bezpečné, ale výnosnější investice. Jsou zde možnosti investovat do dluhopisů, akcií, fondů nebo nemovitostí (viz Kam investovat v roce 2024).

My pak doporučujeme zejména investici do zemědělské půdy, která patří ke stejně bezpečné, ale výnosnější investici. Cena půdy totiž neklesla od revoluce a za poslední tři roky si připsala zhodnocení 35,6 % (složené úročení).

vývoj tržních cen zemědělské půdy

Zdroj: Farmy.cz

Bezkonkurenční výhoda této investice je, že začíná od desítek tisíc Kč, a protože je půda každoročně zastavována a je jí jen omezené množství, stává se vzácnější a dražší. Navíc nestárne, nechátrá, je fyzická, takže hodnotu neztratí, a její cena nepodléhá spekulacím ani nové výstavbě jako u bytů nebo domů. Více třeba ve článku 8 výhod investice do zemědělské půdy.

Pojďte do toho s námi

Jediný problém u investice do půdy je výběr vhodné zemědělské půdy. Na to potřebujete znalosti. A ty vám rádi s projektem Investuj do pole předáme. Navíc vám sami můžeme nabídnout takřka 700 prověřených pozemků. Výhoda toho je, že nezaplatíte nic za zprostředkování (většina z nich je našich) a všechnu dokumentaci pro vás rádi vyřídíme zdarma. Zejména při nákupu více pozemků pak výběrem, smlouváním a papírováním ušetříte i týdny času. Půjdete do toho s námi?

Chcete vědět více o investici do zemědělské půdy? Ozvěte se.