Češi jsou rok od roku chudší. Jak se můžete chránit?

Českou korunu za posledních 23 let znehodnotila inflace o 52 % a aby toho nebylo málo, reálná kupní síla průměrné mzdy je nyní na úrovni roku 2017. Češi jednoznačně chudnou, a proto je zásadní vědět, co dělat, abyste si zachovali dosavadní životní úroveň. Pojďme na to.

Jak Češi chudnou vlivem inflace apod.?

Inflace snížila hodnotu koruny za 23 let o 52 %

V posledních letech jsme mohli snad denně číst o tom, jak kvůli inflaci přicházíme o úspory. Inflace nás totiž jen v období mezi roky 2022 a 2023 připravila o 27,4 % hodnoty našich peněz. Právě o tolik totiž v průměru zdražilo spotřební zboží. Mezi lety 2000-2023 pak dokonce o závratných 52 %.

Jak klesá hodnota koruny od roku 2000?

Zdroj: Seznamzpravy.cz

Pokud byste si tedy dnes chtěli koupit to, co v roce 2000 stálo 100 000 Kč, potřebovali byste na to 209 220 Kč. Kvůli inflaci má totiž vašich tehdejších 100 000 Kč nyní hodnotu 47 800 Kč. Více jsme o tom psali ve článku Jak se bránit proti inflaci v roce 2024.

Naštěstí často inflaci se zpožděním dohánějí i platy, díky čemuž se ve výsledku dlouhodobě životní úroveň nesnižuje, ale zvyšuje. Jenže platí to i v Čechách?

Reálné mzdy klesly v minulých dvou letech o 12 %

Český statistický úřad březnu zveřejnil údaje o růstu mezd v posledních letech. Z nich vyplývá, že na konci roku 2023 dosahovala průměrná mzda očištěná o inflaci přibližně hodnoty mezd z roku 2017. Vydatně tomu pomohl pokles reálné hodnoty mezd v roce 2022 o 9 % a v roce 2023 o 3 %. Češi tedy v průměru za poslední dva roky výrazně zchudli.

Jaký je vývoj reálných mezd od roku 2000?

Zdroj: Conseq.cz

Chudnutí se tedy nevyhnulo našim platům ani našim úsporám, přičemž větší ekonomický vzmach je stále v nedohlednu. Jak má situace vypadat v následujících letech?

Letos můžeme očekávat pouze mírný růst

Podle jedné z posledních predikcí Ministerstva financí z dubna by měla inflace letos dosáhnout hodnoty 2,7 % a v roce 2025 hodnoty 2,4 %. Blíží se tedy k 2% cíli vytyčenému Českou národní bankou. Zároveň je na trhu stále nedostatek pracovníků, a proto by neměla i navzdory slabému ekonomickému růstu příliš růst nezaměstnanost.

Pokles inflace i přetrvávající poptávky po zaměstnancích by tedy letos po dvou letech mohly vést k obnovení růstu reálných mezd. Nebude ale nijak zásadní. Odhad je růst pouze o 3,6 %. Návrat na předcovidovou úroveň tedy ještě chvilku potrvá a s ohledem na dynamicky se rozvíjející světovou situaci to může být ještě dost spletitá cesta. Jak si tedy v takové situaci zachovat stejný životní standard?

Klíč k zachování životní úrovně je investování

Investování je moderní způsob, jak můžete získat pasivní příjem, finanční nezávislost, peníze na své sny, zajistit se na důchod i zajímavě zhodnotit finance. Věnujeme se mu dlouhodobě a jeho výhoda spočívá zejména v tom, že dokáže na rozdíl od spoření a další konzervativních finančních nástrojů opravdu uchránit vaše úspory před znehodnocením inflací. Díky tomu si pak dokážete udržet životní úroveň.

Dlouhodobě se věnujeme investici do nemovitostí, ale píšeme i o investici do zlata a bitcoinu. Cílíme pak zejména na investici do zemědělské půdy, ale přečíst si u nás můžete i obecnější články o základech investování pro začátečníky, nejzásadnějších investičních chybách nebo do čeho investovat v roce 2024.

Mezi nejbezpečnější a výnosné investice patří investice do zemědělské půdy

Dlouhodobě na portálu Investuj do pole děláme osvětu ohledně investic do zemědělské půdy, jejíž výhoda je zejména to, že ceny půdy rostou od revoluce a neklesly (na rozdíl od bytů nebo domů) ani během krize v roce 2008. Navíc denně Češi zastaví 5 ha půdy, a protože jí je v ČR jen omezené množství, stává se den ode dne přirozeně vzácnější a cennější.

vývoj tržních cen zemědělské půdy Zdroj: Farmy.cz

O zemědělskou půdu se pak nemusíte starat, nemusíte do ní dále investovat a můžete ji pronajmout. A až následně její cena dostatečně vzroste, můžete ji prodat se zajímavým výnosem. Ten byl třeba za poslední tři roky 35,6 % (složené úročení). Více jsme o jejích výhodách psali ve článku 8 výhod investice do zemědělské půdy.

Nechte si poradit s výběrem nejvhodnější zemědělské půdy

Jediný problém zemědělské půdy je výběr vhodného pozemku. Nákup předraženého a nekvalitního pozemku s nevýhodnou pachtovní smlouvou může vaši investici zkomplikovat. Zásadní je proto vybrat ten správný. A od toho tu jsme právě my v projektu Investuj do pole. Poradíme vám s výběrem nebo i s investiční strategií, odhadneme cenu pozemku a můžeme vám nabídnout téměř 700 našich zemědělských pozemků.

Tyto pozemky jsou prověřené, neplatíte u nich nic za zprostředkování, a navíc za vás při nákupu uděláme veškerou administrativu zdarma. Zejména při nákupu více pozemků pak díky tomu na výběru, prověření, vyjednávání i administrativě ušetříte i týdny.

Máte jakýkoliv dotaz k investování, nebo byste rádi investovali do zemědělské půdy? Ozvěte se.